Andrian

Het wijnhuis: Kellerei Cantina Andrian


Coöperaties spelen een hoofdrol in het wijnlandschap van Alto Adige. En dat in meerdere opzichten. Zeker in geproduceerde hoeveelheden. Liefst 70% van de productie van de streek komt voor rekening van coöperaties, 13 in totaal. Een bijzondere situatie. Maar –heel knap- ook op het vlak van kwaliteit spelen de coöperaties een belangrijke rol. Sinds ruim 20 jaar hebben de coöperaties met elkaar het roer volledig omgegooid en alle kaarten gezet op kwaliteit. Dat maakt dat de wijnen van Alto Adige tot de beste van Italië behoren.

Kellerei Cantina Andrian was de eerste coöperatie van Alto Adige, opgericht in 1893. Sindsdien hebben de leden altijd gestreefd naar het maken van hoogwaardige wijnen, uiteraard wel met de ups en downs die daar bij horen, bijvoorbeeld door oorlog en andere problemen. Maar de boeren zijn er altijd in geslaagd een hoog kwaliteitsniveau te handhaven. Wel moesten ze tot de conclusie komen dat hun coöperatie eigenlijk te kleinschalig was om echt helemaal zelfstandig door te gaan. Dat heeft ze doen besluiten om in 2008 aansluiting te zoeken bij Cantina Terlan, de coöperatie van het buurdorp. Wel hebben ze hun eigen identiteit in de vorm van eigen wijnen en eigen flessen weten te bewaren.

De wijngaarden liggen op de hellingen langs de Adige, ten westen van Bolzano, op de plek waar ook een aparte wijn mag worden gemaakt onder de naam ‘Terlaner’. De wijngaarden liggen vlak onder de bergen, met uitzicht op de machtige Mendel en de emblematische Gantkofel.

De ondergronden zijn hier heel verschillend van karakter, door een continue beweging van de aarde, onder invloed van gletjsers en door het meenemen van gesteente door de rivier. Daardoor vinden we hier kwarts, porfier – een vulkanisch gesteente- en ook dolomiet en kalksteen afkomstig van de Mendel.

Vooral het mengsel van kalkhoudende klei en grind van dolomiet zijn de ideale voedingsbodem voor de wijnstok. De losse structuur van de grond zorgt voor een perfecte balans, waarbij het vocht goed wordt vastgehouden en de druivenstok mooi diep kan wortelen. Deze ideale situatie vinden we op de glooiende heuvels ten oosten van het dorp Andriano, op een hoogte van 260 tot 340 meter. Hier doen de laatrijpende druiven het perfect, met door een grote hoeveelheid zonneschijn. Daarnaast profiteren de druiven hier van een koele wind van de bergen, vooral de witte druiven met een meer noordelijke expositie. Deze omstandigheden zorgen voor wijnen die een prachtige zuurgraad hebben en een intense frisheid. Hét visitekaartje van de wijnen van Alto Adige en van Kellerei Cantina Andrian.

Filter
Van hoog naar laag sorteren

14 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Chardonnay Alto Adige doc 'Somereto'
  Login voor de prijs
 2. Chardonnay Alto Adige Riserva doc 'Doran'
  Login voor de prijs
 3. Lagrein Alto Adige doc 'Rubeno'
  Login voor de prijs
 4. Lagrein Alto Adige Riserva doc 'Tor di Lupo'
  Login voor de prijs
 5. Merlot Alto Adige Riserva doc 'Gant'
  Login voor de prijs
 6. Merlot Alto Adige Riserva doc 'Gant' Magnum wc
  Login voor de prijs
 7. Pinot Bianco Alto Adige doc 'Finado'
  Login voor de prijs
 8. Pinot Grigio Alto Adige doc 'Andrian'
  Login voor de prijs
 9. Pinot Noir Alto Adige doc 'Andrian'
  Login voor de prijs
 10. Pinot Noir Alto Adige Riserva doc 'Anrar'
  Login voor de prijs
 11. Sauvignon Blanc Alto Adige doc 'Andrius'
  Login voor de prijs
 12. Sauvignon Blanc Alto Adige doc 'Andrius' Magnum
  Login voor de prijs
 13. Sauvignon Blanc Alto Adige doc 'Floreado'
  Login voor de prijs
 14. Vernatsch Alto Adige doc ‘Bocado’
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

14 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst