Bourgeois

Het wijnhuis: Henri Bourgeois

De familie Bourgeois is een van de befaamde wijnfamilies uit de Sancerre, de fraaie wijnstreek aan de bovenloop van de Loire, tegenover het al even fraaie Pouilly-Fumé. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Het is inmiddels de tiende generatie van de familie Bourgeois die hier aan het roer staat. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois voorbeeldige en klassieke Sancerres gemaakt, op basis van meer dan 70 hectare eigen wijngaarden. Daarnaast worden tegenwoordig ook wijnen gemaakt van druiven buiten Sancerre. Zo maakt het bedrijf wijn in onder andere Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy en Coteaux du Giennois. Druiven worden ook aangekocht voor de instapwijnen onder het label ‘Petit Bourgeois’. In 2000 werd een project opgestart in Nieuw-Zeeland: Clos Henri, met dezelfde druiven als in Sancerre, sauvignon blanc en pinot noir.

De oogst van de druiven is volledig per perceel, apart gegist en opgevoed, zodat van elke wijn bekend is waar hij vandaan komt: echte terroirwijnen. De opbrengsten in de wijngaard zijn laag, voor de betere wijnen tot 50 hectoliter per hectare en incidenteel nog minder. Hoogtepunten zijn de ‘La Côte des Monts Damnées’ en de cuvée ‘Jadis’, die voortreffelijk kan rijpen, zoals de oudere jaargangen laten zien. En niet te vergeten de cuvée ‘d’Antan’, een monumentale wijn. Deze wijnen zijn een hoogtepunt tussen de bijzondere Sauvignon blancs uit de Sancerre.

De kelder en het eigen restaurant van het Domaine Henri Bourgeois vinden we op de top van een heuvel, in het dorpje Chavignol, tegenover een van de mooiste steile hellingen van de Sancerre, Les  Monts Damnés, met een ligging op het zuiden. Daar komen enkele van de beste wijnen van Henri Bourgeois vandaan. De ondergrond is hier een mengsel van klei en schelpfossielen, die we ook vinden in Chablis. De leiding is op dit moment in handen van Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel et Jean-Christophe.  De wijngaarden bevinden zich op drie verschillende ondergronden: klei vermengd met kimméridgien, silex en kalkhoudende klei. Elke ondergrond levert wijn op met een heel eigen karakter. Om de hoek vinden we het eigen restaurant van de familie, een project van Jean-Marc Bourgeois, de oudste zoon van Jean-Marie. De naam van dit hotel-restaurant kon niet anders zijn dan ‘La Côte des Monts Damnés’...

Filter
Van hoog naar laag sorteren

15 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Cabernet Franc vdp 'Petit Bourgeois'
  Login voor de prijs
 2. Menetou Salon Blanc aop 'Le Prieuré des Aublats'
  Login voor de prijs
 3. Pouilly-Fumé aop 'Henri Bourgeois'
  Login voor de prijs
 4. Pouilly-Fumé aop 'La Demoiselle de Bourgeois'
  Login voor de prijs
 5. Sancerre Blanc aop 'd'Antan'
  Login voor de prijs
 6. Sancerre Blanc aop 'Jadis'
  Login voor de prijs
 7. Sancerre Blanc aop 'Le MD de Bourgeois'
  Login voor de prijs
 8. Sancerre Blanc aop 'Les Baronnes'
  Login voor de prijs
 9. Sancerre Blanc aop 'Les Baronnes' 1500ml
  Login voor de prijs
 10. Sancerre Blanc aop 'Les Baronnes' 375ml
  Login voor de prijs
 11. Sancerre blanc aop La Bourgeoise
  Login voor de prijs
 12. Sancerre Rosé aop 'Les Baronnes'
  Login voor de prijs
 13. Sancerre Rouge aop 'Les Baronnes'
  Login voor de prijs
 14. Sauvignon Blanc vdf 'Petit Bourgeois'
  Login voor de prijs
 15. Sauvignon Blanc vdf 'Petit Bourgeois' Magnum
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

15 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst