Toros

Het wijnhuis: Toros

Op de vraag "waar is Franco Toros?", is het antwoord altijd hetzelfde: in de wijngaard. Deze gepassioneerde wijnboer is het liefst zo dicht mogelijk bij zijn druiven in de buurt. Het was zijn opa, Edoardo, die aan het begin van de twintigste eeuw zijn wortels vestigde in Novali, in het hart van de Collio Goriziano. 

Collio Goriziano, meestal aangeduid als DOC Collio, ligt in de noordoostelijke hoek van Italië, in Friuli-Venezia Giulia. Een grensoverschrijdende DOC, want een deel van de wijngaarden ligt in het naburige Slovenië. In totaal telt DOC Collio 1.500 hectare wijngaarden en die staan voornamelijk aangeplant met witte druivenrassen. Friulano en pinot grigio spannen de kroon, maar ribolla, malvasia, chardonnay, pinot bianco, pinot grigio en sauvignon blanc zijn er ook te vinden. Er wordt een klein beetje rode wijn gemaakt, meestal van bordeaux-druivenrassen.  

De naam ‘Collio’ komt uit het Italiaans en betekent ‘heuvels’ en dat is de perfecte omschrijving van dit gebied. Dit glooiende landschap zorgt voor een scala aan microklimaten. Het aanzienlijke verschil tussen dag- en nachttemperaturen draagt bij aan het behoud van de frisheid van de druiven. De familie Toros focust op het maken van wijnen die het terroir weerspiegelen. Die bergachtige frisheid komt terug in hun wijnen. Alle druiven worden met de hand geoogst en vergist in RVS tanks om het (fruitige) smaakprofiel van de druif te behouden.  

De hele familie Toros is bezig met wijn. Franco ontfermt zich over de tien hectare wijngaarden die de familie bezit. Zijn vrouw, Rosanna, is het hart van het domein. Broer Renato is altijd bereid om een handje te helpen. En de drie dochters Eva, Cristina en Erika zijn de nieuwe generatie en zullen de Toros-traditie voortzetten. 

Filter
Van hoog naar laag sorteren

6 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Chardonnay doc Collio 'Toros'
  Login voor de prijs
 2. Friulano doc Collio 'Toros'
  Login voor de prijs
 3. Pinot Bianco doc Collio 'Toros'
  Login voor de prijs
 4. Pinot Grigio doc Collio 'Toros'
  Login voor de prijs
 5. Ribolla Gialla doc Collio 'Toros'
  Login voor de prijs
 6. Sauvignon Blanc Collio 'Toros'
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

6 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst