Alvaro Palacios

Het wijnhuis: Alvaro Palacios

Álvaro Palacios is een van de negen kinderen van de eigenaar van Bodega Palacios Remondo in Rioja. Na een studie wijnmaken in Bordeaux en twee jaar werken bij het beroemde Petrus in Pomerol besloot hij niet terug te keren naar zijn geboortestreek, maar het ongerepte land van Priorat te ontdekken.

Priorat ligt op ongeveer twee uur rijden van Barcelona. Het gebied kent een lange wijnhistorie met monniken die hier al sinds de twaalfde eeuw wijn maken. Verschillende tegenslagen zorgde er echter voor dat het gebied in de vergetelheid raakte. In de 19e eeuw stonden er nog 15.000 hectare met wijnstokken, maar tegen het einde van de jaren tachtig was er slechts 900 hectare over, voornamelijk oude wijngaarden hoog op de hellingen, moeilijk te bereiken en nog moeilijker te bewerken. Toch waren het deze wijngaarden die de aandacht trokken van een groep wijnmakers, waaronder René Barbier en Álvaro Palacios. Zij geloofden in de enorme potentie van de streek en haalden Priorat uit het slop.

In 1989 kocht Álvaro Palacios zijn eerste wijngaard in Priorat, Finca Dofí. Niet veel later volgde L’Ermita, een steile wijngaard gelegen op het noordoosten met - typisch voor de streek - een leistenen bodem. Deze bodem wordt lokaal ook wel llicorella genoemd en bestaat uit rode leisteen met kleine deeltjes kwarts die het zonlicht weerkaatsen. De wijn van L’Ermita is inmiddels het boegbeeld van Priorat geworden.

Er heerst een warm continentaal klimaat in Priorat met warme, droge zomers. De wijngaarden liggen op verschillende hoogtes variërend van 100 tot 700 meter. ‘s Nachts kan het flink afkoelen, wat zorgt voor een optimale rijping. De twee belangrijkste druivenrassen zijn garnacha en cariñena, die uitstekend gedijen op de arme leistenen bodem van Priorat.

 

Filter
Van hoog naar laag sorteren

6 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Priorat doca 'Camins del Priorat'
  Login voor de prijs
 2. Priorat doca 'Finca Dofi' 2021
  Login voor de prijs
 3. Priorat doca 'La Baixada' 2020
  Login voor de prijs
 4. Priorat doca 'La Baixada' 2021
  Login voor de prijs
 5. Priorat doca 'Les Terrasses'
  Login voor de prijs
 6. Priorat doca 'Vi de Vila Gratallops'
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

6 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst