Barberani

Het wijnhuis: Barberani

De wijngaarden van het huis Barberani vinden we een paar kilometer van het stadje Orvieto vandaan. Ze bevinden zich in het beste deel van de DOC Orvieto, dat het recht heeft op de aanduiding ‘Classico’. De wijngaarden liggen op de heuvels aan de rivier de Tiber, met uitzicht over het meer van Corbara. Dit is het oudste en klassieke wijnproducerende deel van de provincie Orvieto. De wijngaarden dateren hier uit de Romeinse tijd, waarin de combinatie van wijngaarden en olijfgaarden al heel gebruikelijk was. Het wijnbedrijf zelf is gevestigd in een mooi oud kasteel, gebouwd in de middeleeuwen, om de grenzen van Orvieto en Todi te beschermen. Het Castello di Monticello werd in die tijd bewoond door honderd mensen, die waren belast met het onderhouden van de landerijen, waar druiven, olijven en graan werden geteeld.

Het moderne domein beslaat in totaal 80 hectare, waarvan 50 hectare wijngaarden en olijven. Op dit moment wordt een deel van de wijngaarden herplant en vernieuwd, om tot een nog betere kwaliteit van de wijnen te komen. Het terroir is bijzonder. De wijngaarden staan aangeplant op de heuveltoppen, waar de ondergrond bestaat uit een mengsel van klei en leem. Het nabijgelegen meer van Corbara zorgt er voor dat zich geen al te grote schommelingen voordoen in de temperatuur.

De aangeplante druiven zijn voor een deel uiteraard de druiven die nodig zijn voor het maken van topkwaliteit Orvieto, zoals procanico, verdello, grechetto, malvasia en drupeggio.

Daarnaast staan er druiven aangeplant van elders, zoals chardonnay, sauvignon blanc, semillon, rhine riesling, moscato, cabernet-sauvignon, cabernet-franc en pinot noir. Deze worden gebruikt voor het maken van topcuvées, door ze te mengen met de lokale druiven. Maar de productie van Orvieto, in alle vormen, van de gewone, ‘droge’ vorm, tot ‘halfdroog’ en zelfs een gemaakt op basis van druiven met edele rotting, blijft de belangrijkste activiteit van Barberani.

De kelder is op een hoog niveau, met alle middelen om wijnen van kwaliteit te maken. Veel aandacht is besteed aan de kwaliteit van de persen, omdat deze een grote invloed hebben op het karakter en de klasse van de witte wijnen. De totale productie ligt op dit moment op 350.000 flessen, waarvan in totaal 50% wordt geëxporteerd. Een prima balans voor een bedrijf dat zich met veel succes richt op het maken van mooie kwaliteitswijnen.

 

Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Orvieto doc Cl Sup Muffa Nobile Organic 'Calcaia'
  Login voor de prijs
 2. Orvieto doc Class. Sup. Organic 'Luigi e Giovanna'
  Login voor de prijs
 3. Orvieto doc Classico Organic 'Castagnolo'
  Login voor de prijs
 4. Rosso Umbria igt Organic 'Foresco'
  Login voor de prijs
 5. Rosso Umbria igt Organic 'Polvento'
  Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst