Ornellaia Bolgheri doc Superiore 375ml 2021

De wens om de uitzonderlijke kwaliteiten van het landgoed te koesteren, heeft vanaf het begin de filosofie van Ornellaia gevormd. Ornellaia 2021 verbeeld de kenmerken van een typerende vintage in Bolgheri, met veel zonnige en droge perioden, de basis voor een rijke en geconcentreerde wijn, diep expressief en genereus. In het kenmerkende bouquet vinden we tonen van mediterrane struiken, kruiden, cipressenbessen, klassieke bramen en donkere fruitnoten. Deze aroma’s begeleiden een smaak vol dichte tannines, zonder dat het ontbreekt aan precisie en finesse. De afdronk is levendig en geeft een gevoel van aromatische frisheid en elegantie.

Awards:
Oogstjaar 2021 - 97pt (Decanter)
Oogstjaar 2021 - 99pt en nr. 12 in TOP 100 Wines of Italy 2023 (James Suckling) 
Oogstjaar 2021 - 99pt (Galloni)

Proefnotitie

Kleur Intens robijnrood.
Geur Rijk en geconcentreerd, diep expressief en genereus. In het bouquet vinden we tonen van mediterrane struiken, kruiden, cipressenbessen, klassieke bramen en donkere fruitnoten.
Smaak Smaak vol dichte tannines, zonder dat het ontbreekt aan precisie en finesse. De afdronk is levendig en geeft een gevoel van aromatische frisheid en elegantie.
Serveersuggestie Stoofvlees van wild of geroosterd vlees en als mooie begeleider van een kaasplateau.
Jaar 2021
Land Italië
Regio Toscana
Druif merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc e.a.

Technische gegevens

Artikelnummer 010939
Wijnhuis Ornellaia
Alcoholpercentage 14.00
Inhoud 0,375
Flesafsluiting Kurk (natuur)
Barcode Fles 08059482400572

Beschrijving

2021 begon mild met een regenachtige winter, waardoor de watervoorraden in de bodem konden worden aangevuld. Na een droge maart begonnen de knoppen uit te lopen in de eerste twee weken van april. Dankzij de geleidelijke stijging van de temperaturen en normale hoeveelheden regen ontwikkelden de scheuten zich gelijkmatig, gevolgd door de bloei in uitstekende omstandigheden tegen het einde van de maand mei. De zomer brak volledig aan in juni, met temperaturen licht boven het gemiddelde en nagenoeg zonder regen. De véraison (het verkleuren van de druiven van groen naar blauw) vond plaats in de laatste week van juli. In augustus en september hield de droogte hield aan, maar door de regen in het voorjaar en dankzij de diepe bodems van het estate ervoeren de wijnranken geen bovenmatige waterstress. Mooie condities voor kleine, hoog geconcentreerde druiven met exceptionele potentie op het gebied van kwaliteit. September was heet en zonnig, verstoken van regenval, oftewel perfect voor een “à la carte” oogst, waarbij men het maximale kwaliteitspotentieel van iedere wijngaard heeft weten te bereiken.

De blauwe druiven zijn voornamelijk geoogst in september. Begonnen werd met merlot in de eerste twee weken en gevolgd door de overige variëteiten van het estate tussen 13 september en 1 oktober.

De met de hand geplukte clusters zijn verzameld in kratten van 15 kg, en vervolgens handmatig gesorteerd op een dubbele sorteertafel, vóór en na het ontstelen, en tenslotte zachtjes geplet. Sinds 2016 is een optische selectie geïntroduceerd, als toevoeging tot de handmatige selectie, om zo de kwaliteit van de selectie verder te verhogen.

Elke druivensoort en elk uniek blok van de wijngaarden is apart van elkaar gevinifieerd. De fermentatie vond plaats in roestvrijstalen en betonnen tanks bij een temperatuur tussen 26 en 30°C gedurende een week, gevolgd door ca. 15 dagen maceratie, een totaal van drie weken. Voor de malolactische vergisting zijn voornamelijk eikenhouten vaten gebruikt, 70% daarvan nieuw en 30% eenmaal eerder gebruikt.

De wijn heeft 18 maanden gerijpt in de barriques, in de kelders van Ornellaia. Na de eerste 12 maanden van de rijping, is de wijn geassembleerd, waarna de wijn nog 6 maanden heeft gerust in de barriques. Na de botteling heeft deze wijn nog 12 maanden verder gerijpt, alvorens de wijn is gereleased.

Ornellaia Bolgheri doc Superiore 375ml 2021

Login voor de prijs
Download Flesafbeelding