Maastricht

Het wijnhuis: Maastricht

Op 9 februari in 1702 werd de boerderij Maastricht toegekend aan Hendrick Seeger, een Nederlandse kolonist die met de Nederlandse Oost-Indische Rederij in Zuid-Afrika aankwam. De boerderij dankt zijn naam aan de eerste kolonisten die op zoek waren naar vruchtbaar land. Kijkend naar de kleigronden van de boerderij, werden ze herinnerd aan de bodem van hun woonplaats - Maastricht - vandaar de naam.

In een document, uit het begin van de 19e eeuw, schijnt dat Maastricht als één van de eerste negen  wijnproducenten is geregistreerd. In die tijd was een minimum van 10 000 wijnstokken vereist om als wijndomein te worden geclassificeerd.

In 1982 kocht Wheaty Louw, toen 22 jaar, en zijn broer Tienie Louw de wijnboerderij. Vanaf 1985 begon Wheaty alleen met de landbouw, hij kocht land aan de andere kant van Durbanville. Hier staan een aantal van zijn beste cabernet sauvignon ranken aangeplant. Hij woont en werkt op het landgoed met zijn vrouw Annelize en hun drie kinderen Lizel, Thys en Beyers. Vandaag de dag bestaat het domein uit zo’n 100 hectaren aan wijngaarden met onder andere sauvignon blanc, pinotage en merlot. In 2010 en na vele jaren van het produceren van hoogwaardige druiven voor andere landgoederen, besloot de familie Louw, in samenwerking met de familie Louw in Diemersdal, om hun eigen wijnlabel te maken. 

De wijngaarden van Maastricht hebben een ongelooflijk wortelstelsel ontwikkeld dat zelfs de kleinste hoeveelheid vocht in de grond aantreft. Dryland-wijngaarden produceren een uniek smaakprofiel, terroir gedreven en expressief. Omdat de ranken niet worden bewaterd, hebben ze kleinere gewassen. Doordat deze niet afhankelijk zijn van water uit het irrigatiesysteem presteren deze wel beter tijdens de hete zomermaand. Dit zorgt voor een gelijkmatige rijping van de druif, wat de wijn complexiteit en lengte geeft.

De wijngaarden worden door het wijnhuis zelf beheerd, zodat ze elke stap zelf kunnen beïnvloeden. De kleirijke bodems rondom de Tygerberg werken als een spons en vangen water op tijdens de koude en natte winters in Kaapstad. Maastricht is vlak bij de Atlantische Oceaan gelegen. De afkoelende wind die uit de oceaan komt, zorgt voor een uitgebalanceerd microklimaat, perfect voor de wijnbouw van Maastricht wijnen.

Filteren
Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Merlot 'Maastricht'
    Login voor de prijs
  2. Pinotage 'Maastricht'
    Login voor de prijs
  3. Sauvignon Blanc 'Maastricht'
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst