Acquesi

Het wijnhuis: Acquesi

Piemonte is niet alleen een streek van beroemde wijnen, maar ook van kleine wijnboeren. Veel producenten beschikken over een kleine wijngaard, vaak versnipperd doordat de wijngaard altijd familiebezit is geweest en van generatie op generatie moest worden verdeeld tussen de erfgenamen. Van dit soort kleine wijngaarden is niet goed te leven, zodat de eigenaar een baan moet hebben om in het levensonderhoud te voorzien. Dit verklaart waarom in Piemonte ook de coöperaties floreren: deze kopen de druiven van talloze van deze kleine wijnboeren. Een van de bekendere coöperaties is Acquesi, een van de grote, moderne en dynamische coöperaties van de streek.

Er is hier veel geïnvesteerd in nieuwe installaties, om de kwaliteit van de wijnen op een hoog peil te brengen.De coöperatie verwerkt de druiven van meer dan 500 aangesloten boeren uit 25 verschillende dorpen. In de loop der jaren is hard gewerkt aan de kwaliteit van de wijnen. Met de boeren is afgesproken dat ze werken volgens strikte richtlijnen, die er voor zorgen dat de kwaliteit in alle opzichten bewaard blijft. De kelders van het wijnhuis bevinden zich in de plaats Acqui Terme, het dorp dat de coöperatie ook zijn naam gegeven heeft.

Acquesi is opgericht in 1952. De coöperatie werd groot in de verwerking van de muskaatdruiven van de streek en heeft een grote naam in de productie van de Moscato d’Asti, een zachtere en fijnere variant van de mousserende muskaatwijn dan de bekende Asti Spumante. De mousse is iets lichter, zodat het druivige karakter van de muskaat mooi naar voren komt.

Acquesi is ook een van de motoren achter de rode mousserende wijn van deze streek, de Brachetto d’Acqui, een wijn die genoemd is naar de druif, brachetto, en het dorp Acqui, hetzelfde waar zich ook de coöperatie bevindt. Door ook hier het accent te leggen op kwaliteit heeft de coöperatie deze wijn weten te ontwikkelen tot een serieus alternatief voor de Spumante –hoewel dit nog altijd de belangrijkste wijn blijft –en dat zal, gezien zijn grote naam, niet zo gauw veranderen.

Filteren
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Brachetto d’Acqui docg 'Valle delle Rose'
    Login voor de prijs
  2. Moscato d'Asti docg 'Casarito'
    Login voor de prijs
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst